Pielea bebelusului: cum o ingrijim

Pielea bebelusilor, in special a nou nascutilor, este foarte delicata si se poate irita foarte usor din mai multe cauze.

Pielea bebelusilor este extrem de delicata si sensibila mai ales in primele zile de la nastere. Dupa noua luni petrecute in burtica mamei, nou nascutii schimba radical mediul. Prin urmare, pielea bebelusilor trebuie sa se adapteze la noile conditii. De exemplu, pielea micutului va trebui sa se obisnuiasca cu hainele pentru bebelusi si hainele pentru nou nascuti. Ca idee generala, este foarte importata calitatea atunci cand vorbim despre haine copii sau haine bebelusi.

Cum avem grija de pielea bebelusului

  • Evita contactul prelungit cu scutecele umede sau murdare.
  • Foloseste sapunuri/geluri de dus special destinate bebelusilor.
  • Alege haine nou nascuti care sunt blande cu pielea micutului si nu in ultimul rand: hidratarea.

Schimbarea frecventa a scutecului

Este indicata verificarea frecventa a scutecului si schimbarea acestuia cat mai repede posibil atunci cand se murdareste, Acest lucru va reduce semnificativ contactul pielii cu urina sau materiile fecale. Acestea din urma pot produce iritatii la nivelul pielii, care in timp vor deveni dureroase. Calitatea scutecelor conteaza! Cu cat sunt mai absorbante, cu atat sunt mai eficiente. Servetelele umede care nu contin chimicale sau detergent, sunt de asemenea recomandate. Aplica numai creme sau uleiuri special destinate bebelusilor.

Haine nou nascuti delicate

Baita

In primele zile de viata ar trebui sa eviti sapunul/gelul de dus. Spala delicat pielea bebelusului doar cu apa, fara a freca. Daca folosesti produse de curatare ale pielii, alegele pe cele care au pH4. Timpul acordat baitei in cazul bebelusilor, ar trebui sa fie doua ori pe saptamana si foarte scurte. Ai grija si de buricul bebelusului, iar dupa baita foloseste un prosop moale, fara a freca pielea.

Haine nou nascuti: recomandari

Hainele pentru nou nascuti trebuie sa fie confectionate din bumbac 100%. Anumite materiale pot cauza iritatie chiar daca par moi si fine la atingere. Nu judeca o piesa vestimentare dupa finetea sa la atingere, mai degraba evita articolele care au efect negativ asupra pielii. Micutul tau nu este inca pregatit pentru materiale sintetice sau diverite vopseluri folosite de comercianti. De asemenea, conteaza si detergentii folositi pentru spalarea hainutelor si a prosoapelor, iar balsamul de rufe ar trebui evitat. Foloseste detergenti special pentru bebelusi, deoarece sunt mai delicati.

Hidratarea

Pielea nou nascutilor este predispusa la deshidratare. Este un proces natural, iar teoretic nu ar trebui sa te ingrijoreze. Cu toate astea, este bine sa mentii pielea bebelusului hidratata cu lotiuni speciale. Acest lucru va evita disconfortul micutului. Se recomanda aplicarea lotiunii de doua ori pe zi. Asigura-te ca si aceste lotiuni sunt speciale pentru bebelusi.

Acest articol este realizat in scop pur informativ, iar pentru orice nelamuriri este bine sa te adresezi medicului pediatru!

Ultimele stiri