In articolul „Cum sa inlaturati frica copilului de a dormi singur” ati aflat ca frica este cauza principala pentru care copilul nu vrea sa doarma singur. Acum este timpul sa puneti in practica pasii decisivi. Urmatoarele etape vor asigura o trecere blanda a copilului de la patul parintilor la patutul lui. Nu aveti nicio indoiala ca va adora senzatia de independenta in propria lui camera. Iata cum trebuie sa procedati:

 

  • Etapa pregatitoare - Povestiti-i despre aceasta schimbare

Orice decizie ce implilca o schimbare in ceea ce il priveste trebuie sa o discutati cu copilul. Oricat de mic este, stiti deja ca el intelege tot ce ii spuneti si ce faceti. Poate va fi incantat sa aiba o lampa de veghe, sau mai mult poate isi doreste una sau mai multe jucarii preferate cu el in pat. Cand este mai marisor deja, poate isi doreste hainute de copii noi. O rochita noua pentru fetite, o pijama pentru baietei, sunt mereu lucruri pe care ei le doresc. Intre aceste dorinte indeplinite ii spuneti ce bine va fi sa doarma singur si ca sunteti aproape in camera alaturata. Orice aspect rezonabil care poate face aceasta trecere mai usoara merita sa il acceptati.

 

Daca nimic nu functioneaza ii veti spune ca il intelegeti si il calmati. Nimic nu se va face fara voia sa. Orice incercare de a brusca acest moment conduce direct la anularea planurilor voastre. Incet-incet starea sa de negare se va diminua pentru ca simte ca ii sunteti alaturi.

 

  • Petreceti ziua impreuna mai mult timp

Priviti si intelegeti aceasta schimbare ca si cand ar fi o „pierdere” resimitita de copil. Pentru a netezi aceasta separare pe timp de noapte, stati cat mai mult timp cu el in timpul zilei. Va acumula suficienta dragoste si apropiere emotionala astfel incat noaptea sa fie ceva de care sa nu se teama.

 

Creati astfel o baza psihologica solida care va rezista chiar si la cele mai dificile schimbari cu care se va confrunta in viata sa. Acum este cel mai bun moment pentru aceasta „constructie” si nu ar fi bine sa il ratati.

 

 

  • Activitatile repetitive il fac sa stie ce urmeaza si ii reduc frica de nou

Tot ce se repeta intra in ritmul zilnic al copilului. Inainte de a merge la somn ne jucam cu el pana cand il vedeti ca oboseste putin. Apoi urmeaza masa de dinainte de somn si spalatul pe dinti.  O baie calduta este ideala pentru inducerea starii de relaxare.

 

Repetand aceste activitati stie deja ca odata cu venirea serii va merge sa doarma. Orice activitate trebuie sa fie facuta cu bucurie, sa radeti mult cu el si sa-l indemnati sa participe.

 

 

  • Renuntati mai devreme la stimulii produsi de orice ecran luminat

Agitatia copilului este garantata atunci cand este supus unor stimuli externi. Pe primul loc sunt ecranele electronice pe care le avem in casa. Uneori aveti senzatia gresita ca asta il calmeaza prin captarea atentiei, insa este complet gresit. Nu spunem sa nu existe un mic televizor, insa nu il veti avea pornit cu cel putin o ora inainte de ora de culcare. Oricat va protesta, cu atentie si calm va intelege ca exista timp de desene animate, timp de mancare si joaca si timp pentru somn.

 

Considerati deosebit de importanta aceasta recomandare, chiar daca cel mic are 2, 4, sau chiar 6 ani. Desi nu pare important pentru voi, ati putea adopta aceeasi atitudine si veti observa ca veti adormi mai curand fara televizor inainte de somn.

 

  • Somnul apare mai rapid cand copilul este hranit inainte

Cu cat copilul este mai mic, cu atat este mai important ca alaptarea inainte de somn sa fie deja o regula. Din studiile chimice facute asupra laptelui matern a reiesit ca o anumita substanta este responsabila de stimulrea producerii unor hormoni naturali ce sunt benefici pentru inducerea starii de somn.

 

Dincolo de aceasta varsta a sugarului, nu ratati o mica masa de seara ce contine ingrediente sanatoase si pe placul copilului. Senzatia de foame odata potolita este inca o bariera deschisa spre somnul cel dulce.

 

  • Amenajati cat mai placut camera si patutul copilului

Aerul curat din incapere si dispunerea „aerisita” a obiectelor sunt fatori ce linistesc si indeamna la somn. In egala masura stoparea cat este posibil a zgomotelor interioare si bocarea celor exterioare cu intensitate mare vor lasa copilul sa adoarma mai rapid. Verificati ca lumina de veghe sa fie mereu functionala.

 

Daca si-a facut prieteni din jucariile sau alte accesorii pe care le are in patut, nu i le luati. Lasati tot ce are nevoie in apropiere, incat sa nu se gandeasca ca ii lipseste ceva. Mai curand astfel va avea ganduri frumoase inainte de somn, Vor fi ganduri despre povestile auzite sau despre cumparaturile promise maine la magazinul de hainute online pentru copii MiniKids.

 

  • Nu trimiteti copillul la somn drept pedeapsa

Aduceti-va aminte, mici fiind, cat de rapid mergeati la culcare cand stiati ca a doua zi este Craciunul si veti gasi sub brad daruri de la Mosul. Exact asa trebuie sa se simta copilul, bucuros sa doarma cat mai repede pentru bucuria de a doua zi. Aceasta asociere cu placutul sta la baza unui somn profund si odihnitor.

 

Cu alte cuvinte, in niciun caz nu veti „profita” de o mica nazbatie a copilului pentru a-l trimite la culcare drept pedeapsa. Chiar si atunci cand este hiperactiv nu folositi aceasta nedorita de el pedeapsa. Stresul si frustrarea pe care le va resimti il vor alunga somnul si in mod clar se va linisti foarte greu.

 

Folositi mereu aceleasi ore pentru toate activitatile. Trezirea, mesele, joaca, somnul, tot ce faceti sa devina o rutina placuta. Fermintaea cu voce calda este mai curand acceptata de copil in comparatie cu orice pedeapsa.

Asa cum puteti observa aveti de lucru, insa este cea mai placuta lucrare a vietii voastre. Sa sustii si sa dezvolti partea emotionala a copilului este intr-adevar o provocare, insa rezultatul este marele premiu al familiei voastre. De la jocuri si mancare buna, povesti citite seara, la somn si distractie cu mami si tati si pana la cumparaturi atat de dorite impreuna la MiniKids, toate vor fi amintiri pentru o viata.