Transport gratuit la comenzile de peste 200 lei! 🚚

Cum sa inlaturati frica copilului de a dormi singur

Fara indoiala acest subiect poate sa devina tabu cand parintii chiar ei infricosati de posibila reactie a copilului. Amanarea pare sa fie pentru multi dintre voi cea mai „rentabila” varianta pentru o perioada de timp. Insa trebuie sa ramaneti constienti ca prelungirea acestei stari nu poate aduce liniste si odihna peste noapte.

Vom prezenta in continuare cativa pasi pe care merita sa-i puneti in practica. Oare va aduceti aminte cat de panicati ati fost la prima baita a copilului? Sau la primele lui crampe dupa ce micul gurmand a mancat prea mult? Au trecut toate, acum sunteti deja mari cand ati depasit varsta de 2 anisori.

Insa, nu cumva la 2 ani este deja prea tarziu pentru ca printul sau printesa voastra sa doarma in camera sa? Iata care sunt solutiile de urmat.

Din start opiniile celor care se ocupa profesional de acest moment din cresterea copilului sunt divergente. Unii iti vor spune ca la doi ani este cam tarziu. Altii iti vor sugera sa amani schimbarea cand va avea putin peste 3 ani, insa nu mai mult de 4 ani. Ce sa mai spui, cum sa procedezi incat sa-i fie bine?

In realitate fiecare copil vine spre voi cu propria personalitate. Unii sunt atat de cuminti incat te intrebi daca nu cumva au o problema de sanatate. Altii va tin „in priza” si sunteti fericiti cand aveti libere cateva ore de somn. Adaptarea voastra la temperamentul copilului este esentiala. Varsta nu este atat de importanta, ci modul in care copilul reactioneaza la schimbarea tabieturilor cu care s-a obisnuit.

Desi nu s-ar putea crede, copilul poate exprima unele stari in care va arata ca vrea sa doarma singur. Observati cu multa atentie acest comportament si, daca este repetitiv, actionati. Asta inseamna ca il veti incuraja, ii veti spune ca sunteti aproape de el si ca va poate chema daca se teme de ceva.

Un alt pas pregatitor este modul in care il veti sustine sa isi pregateasca sigur camera si patul pentru somn. Cu cat copilul va alege singur cum asa arate camera, unde sa fie puse jucariile si chiar daca lumina de veghe va ramane sau nu aprinsa, cu atat starea lui de calm va fi mai buna. Nu uitati sa-l laudati despre cum a reusit sa aranjeze camera. Orice lauda dupa un comportament dezirabil il determina sa il repete.

Nu considerati ca este „prea mic” pentru a intelege. Activitatile zilnice sunt importante mai ales cand sunt despre camera lui si impreuna cu copilul. De exemplu ii povestiti inainte de culcare cum veti umple impreuna un raft cu un set nou de haine baietei sau haine fetite pentru sezonul in curs. Sigur va fi interesat si va uita mai usor de teama de a dormi singur.

Aceste idei sunt usor de realizat cu o singura conditie. Chiar voi trebuie sa fiti pregatiti emotional de aceasta „separare”. Daca plecati la actiune cu emotii in privinta reusitei, copilul le va percepe si orice ati face rezultatul nu va fi cel dorit.

Relaxati-va! Nu uitati ca unii copii reactioneaza mai repede, altora le este necesar un timp pentru ce doriti de la ei.

De ce frica de separare sau de „balauri” resimtita de copil va poate anula planurile?

 

Nicio fiinta vie nu isi doreste sa fie singura. Cu atat mai mult un copil mic care are o legatura emotionala speciala cu parintii lui. Frica de separare a fost observata la copii foarte mici in jurul varstei de un an. Este un sentiment neplacut pentru bebe, insa il va da uitarii cand va intelege ca dupa orice despartire de cateva minute mami sau tati revin si ii ofera siguranta apropierii.

Dupa varsta de 3 ani copii vor experimenta un alt tip de stare incomoda emotional. Frica. Aceasta poate fi generata de multi stimuli cu care intra in contact, inclusiv de trecerea prin perioada de intuneric a noptii. Cu toate ca povestile citite sunt preferate de copii, trebuie sa fiti atenti ce alegeti si cum intepretati rolurile personajelor. Grafica cartilor citite inainte de culcare poate genera frica in subconstientul copilului. Iata de ce frica poate aparea teoretic „din nimic” si are urmari indelungate si uneori dificil de inlaturat.

Cum orice greseala neintentionata poate aparea, este important sa depistati cauza si sa o eliminati.

 

Cum sa ajutam copilul sa isi invinga frica si sa separe viata reala de propria imaginatie.

 

Imaginatia copilului este debordanta. Aici isi au locul frica, dar si metodele prin care el inventeaza jocuri, personaje, plimbari in locuri dorite si mai tarziu emotii legate de persoanele cu care interactioneaza. Sigur l-ati vazut deja cum vorbeste cu jucariile, cum le aseaza in jurul lui sau in camera, cum le da sarcini, cum le da nume si le cheama la joaca. Aceasta este imaginatia copilului si asupra ei trebuie sa lucrati pentru a inlatura fricile celui mic.

Ii veti explica ca personajele pozitive din povesti sunt curajoase si trec peste incercarile pe care le intampina. Il veti face sa inteleaga ca exista si personaje negative, insa acestea intotdeauna sunt invinse de cele curajoase. Chiar daca apar capcauni sau balauri in povesti, ei vor fi mereu invinsi de un personaj foarte curajos. Povestile interpretate si explicate corect au scop de inlaturare a fricilor.

Intunericul ca semn distictiv al aparitiei fricii il puteti inlatura la propriu prin amplasarea unei veioze cu lumina calda, de veghe. La inceput, usa deschisa a camerei contribuie mult la calmarea fricii de separare pe care o simte cel mic. Va sti ca dincolo de usa, in camera lor, mami si tati dorm.

Jocurile distractive inainte de somn sunt si ele un real ajutor. Obosirea prin joaca mentala ajuta direct la aparitia senzatiei de somn. Un copil „fara ocupatie” isi va pune imaginatia in functiune si de aici pot aparea frici de care va scapa cu mare dificulate.

Incercati sa faceti planuri impreuna inainte de somn. Cum ar fi ca a doua zi sa cautati noutatile in materie de hainute online pentru copii de la MiniKids. Daca deja este entuziasmat de cum se imbraca, aceasta propunere il va linisti si va adormi rapid.

 

Prin cumulare aceste idei, dar si modul in care le adopatati, vor avea real succes. Nu abandonati chiar si dupa mai multe incercari nereusite. Nimeni nu isi doreste o separare, cu atat mai mult in copil mic. Cand veti fi reusit deja, noptile vor fi linistite, iar diminetile va vor acoperi cu bucuria revederii pentru o noua zi draga.

 

Ultimele stiri