Tot ce trebuie sa stii despre incaltamintea pentru copii

Magazinele de articole de imbracaminte si incaltaminte au o varietate de produse destinate celor mici. Producatorii se intrec in noi modele si solutii tehnologice. Cum alegem incaltamintea potrivita pentru copii? De ce trebuie sa tinem cont atunci cand achizitionam astfel de produse? Este aceasta pereche de incaltaminte de copii confortabila? Sunt doar cateva din cele mai intalnite intrebari pe care si le pun parintii atunci cand achizitioneaza articole pentru copii.

Indiferent ca ai nevoie sa achizitionezi o pereche de sandale pentru baieti, o pereche de botosei pentru fetite sau orice alt tip de incaltaminte, trebuie sa tii cont de cateva principii utile. Datorita lor, cumparaturile vor deveni mai usoare pentru tine si vei reusi sa achizitionezi incaltaminte adecvata si confortabila pentru prichindeii tai.

1.     Stabilitatea piciorului

Incaltamintea pe care o alegi trebuie sa asigure stabilitate piciorului, fara sa limiteze miscarile naturale in timpul mersului. In acest sens, trebuie sa tii cont de lungimea piciorului, dar si de latime. Este recomandat ca lungimea pantofului sa fie cu aproximativ 1 cm mai mare decat lungimea piciorului. Daca se opteaza pentru o marime mai mica, pantoful devine inconfortabil si poate deforma piciorul. Daca se alege o marime mai mare de atat, pantoful nu mai asigura stabilitate piciorului si ingreuneaza mersul celui mic.

Se recomanda incaltamintea cu siret sau scai, care poate fi adaptata dupa latimea piciorului. Astfel, piciorul este bine cuprins in zona metatarsiana, iar glezna fixata corespunzator. Daca se opteaza pentru o pereche de incaltaminte copii cu scai, ar fi bine sa aiba cel putin doua randuri de scai, pentru o stabilitate cat mai buna.

1.     Varful papucului

Copilul are nevoie de libertate de miscare, tocmai de aceea, este important ca varful papucului sa fie suficient de inalt si de larg, pentru a-si putea misca degetele cu usurinta. Degetele trebuie sa stea drepte in incaltaminte, iar varful nu trebuie sa apese.

2.     Staiful

Staiful este intaritura care se pune in partea de la spate a papucului, in jurul calcaiului. Are rolul de a mentine forma. La orice tip de incaltaminte, staiful trebuie sa fie rigid pentru a sustine calcaiul intr-o pozitie corecta. Este un aspect destul de important, deoarece previne aparitia valgusului piciorului – diformitate localizata la nivelul labei piciorului, care se manifesta prin devierea pozitiei labei piciorului inspre partea dorsala.

3.     Talpa

Toate tipurile de incaltaminte pentru copii pe care le alegi trebuie sa aiba talpa flexibila, dar in acelasi timp, nu prea moale. Cea mai potrivita talpa este cea elastica, care nu aluneca. Talpa mult prea rigida ingreuneaza mersul copilului.

4.     Materialul

Sunt recomandate materiale naturale sau materiale cat mai confortabile, respirabile, nici prea rigide, nici prea moi. Incaltamintea rigida, din materiale de slaba calitate, duce la aparitia disconfortului.  

Cum masori corect incaltamintea potrivita pentru copii?

La fel ca si in cazul incaltarilor pentru adulti, incaltamintea pentru copii se masoara in centimetri. Fiecarei marimi ii corespunde o anumita lungime a talpii copilului, masurata in centimetri. Aceasta poate avea mici diferente de la un producator la altul, de aceea ar fi bine sa consulti tabelul cu marimi pus la dispozitie daca faci achizitia dintr-un magazin online, exact dupa ce ai masurat talpa copilului. Spre exemplu, daca doresti sa achizitionezi adidasi pentru fetite de la MiniKids, in pagina de produs gasesti ghidul de marimi intr-un format tabelar.

Dupa ce ai ales incaltamintea dorita tinand cont de aspectele mentionate mai sus, trebuie sa verifici daca marimea aleasa se potriveste exact, chiar si atunci cand achizitionezi dintr-un magazin online. Cu ochiul liber este destul de dificil sa iti dai seama daca marimea aleasa corespunde, iar pe ceea ce spune copilul nu te poti baza intotdeauna. Cea mai eficienta modalitate prin care poti verifica daca masura pantofului coincide cu cea a piciorului este prin introducerea degetului in interiorul papucului. Daca degetul nu intra in spatele calcaiului, incaltamintea este prea mica.

Avantajele unor sandale confortabile si de calitate

O pereche de sandale confortabile si de calitate asigura sanatatea si buna dezvoltare a piciorului. Copilul trebuie sa poata misca liber degetele de la picioare, sa nu alunece la mers si sa nu simta presiune atunci cand paseste. O pereche de sandale pentru baietei sau pentru fetite nepotrivita poate duce la deformarea piciorului si la aparitia bataturilor.

Unde gasesti incaltaminte de bebelusi?

In magazinul online MiniKids gasesti o varietate de tipuri de incaltaminte pentru bebelusi, incepand de la botosei si papuci de casa, pana la sandale si ghetute de iarna. Sunt disponible diverse modele, unele simple, altele colorate, cu luminite sau fara, cu scai sau cu sireturi, atat pentru baieti, cat si pentru fetite.

Ultimele stiri