Tot ce trebuie sa stii despre costumele de botez pentru baietei

Botezul este unul dintre cele mai importante momente din viata unul om si are o puternica semnificatie in lumea crestina, marcand intrarea micutului in aceasta comunitate. Pe langa semnificatia religioasa insa, botezul unui copil este privit de catre apropiati ca un mare motiv de bucurie, ca prima petrecere oferita in cinstea venirii pe lume a acestuia. De aceea, cel mai mare accent se va pune pe prezenta celui mic. Iata astfel tot ce trebuie sa stii despre costumele de botez astfel incat sa faci cea mai buna alegere.

Tipuri de haine de baietei pentru botez

Ceea ce este esential la costumele de botez este ca materialele sa fie calitative, iar costumasul sa fie usor de imbracat. Pe langa aceaste aspecte importante, exista cateva modele esentiale de costume de botez, pe care designerii au jonglat apoi cu combinatiile de stiluri si culori.

-       Costumul popular este la mare cautare in acesti ani, multe persoane preferand sa adopte aceasta tematica atat pentru costum, cat si pentru trusou.

-       Costumul frantuzesc este e obicei format din pantaloni, camasa cu vesta, sacou, papion si bascuta. Un baietel imbracat astfel va parea desprins din cartea cu micul print.

-       Daca optezi pentru un costum cu aer englezesc, in nuante deschise de bleu sau crem, baiatelul va parea adus adus la biserica direct de pe strazile elegante ale Angliei.

-       Costumul clasic cu camasa, papion si pantalon va oferi micutului un aer degajat, elegant si confortabil.

-       Costumele moderne de botez pun accentul in principal pe confort, de aceea pentru parintii si nasii ce cauta ceva simplu si elegant, vor putea sa aleaga dintre seturile formate doar din camasa si pantalon. 

In functie de anotimpul in care are loc botezul, materialele acestora pot fi mai groase sau mai aerisite, iar modelele pot fi cu pantaloni si maneci lungi sau scurti. Cele mai intalnite culori pentru baietei sunt rosu, grena, diferite variatii de culoare de albastru, de maro, de verde sau de gri. Pe langa acestea, albul, cremul si griul deschis sunt nuante care vor face orice baietel sa arate angelic.

Pastrarea costumelor pentru botez

Din ce in ce mai intalnit este obiceiul pastrarii hainutelor de botez ale celui mic pentru ca el sa le poata vedea la maturitate. Astfel, poti sa ii creezi un mic cufar de lemn in care sa pastrezi hainutele de la botez, paturica, pantofii, dar si firele de par. Ulterior, aici poti adauga motul de la un an si obiectele pe care si le-a ales de pe tavita. O alta idee frumoasa este inramarea costumului de botez intr-un tablou adanc, pe care il poti expune oriunde in casa. In acest fel obiectele sunt ferite de praf si le poti privi mereu. De altfel, este de inteles de ce acestea au devenit obiceiuri din ce in ce mai raspandite. Seturile de hainute pentru botez de la MiniKids sunt atat de dragalase, incat este firesc sa iti doresti sa le pui in rama dupa petrecere.

Ce contine un trusou de botez pentru baietei?

Trusoul de botez pentru baietei este unul dintre obiectele menite sa vina in ajutorul nasilor, pentru a ii usura sarcinile de pregatire pentru ceremonia de botez. Acesta contine in principal 6 piese, la care pot fi adaugate altele suplimentar, in functie de dorinte.

-       Sapunul este oferit preotului pentru a se spala ritualic pe maini inainte de a scufunda baietelul in cristelnita.

-       In sticluta pentru mir vei pune ulei de masline ce va fi sfintit in timpul slujbei. Cu acest ulei devenit mir preotul va unge micutul conform traditiei pe frunte, la ochi, pe spate si la incheieturi inainte de a il scufunda in cristelnita.

-       Panza de mir este din material neprelucrat si se foloseste atunci cand baietelul este scos din cristelnita. Alaturi de aceasta este folosita si fasa, care se regaseste de asemenea in trusoul complet pentru botez. 

-       Prosopul de baie din bumbac pe care va fi sters micutul inainte de a fi imbracat cu hainutele noi de sarbatoare.

-       Prosop din bumbac ce se foloseste la baita cu mir de a doua zi pe care i-o fac nasii.

Pe langa acestea, unele seturi mai pot contine si batista, cu care poti sterge copilasul de fiecare data cand e nevoie, un prosop mai micut pentru preot sau chiar o cutiuta in care sa pastrezi firele de par taiate de preot in timpul slujbei. Desigur, toate obiectele pot fi achizitionate si separat, insa unul dintre aspectele frumoase ale trusourilor este ca le gasesti pe toate intr-un singur pachet. Toate obiectele pot fi personalizate, inscriptionate si sunt asortate din punct de vedere al materialelor, al culorilor si al modelului.

Orice detaliu legat de botezul unui copil este important. Acum insa iti va fi ceva mai usor sa alegi costumul ideal, dar si trusoul pentru botez, indiferent ca esti parinte sau nas. Astfel, cu siguranta vei avea parte de amintiri memorabile ce vor fi importalizate in fotografii la care vei privi cu drag peste ani.

 

Ultimele stiri