Transport gratuit la comenzile de peste 200 lei! 🚚

Puterea exemplului, piatra de baza in educatia copilului

Suntem facuti sa asimilam informatie si sa o memoram. La nasterea copilului creierul lui este asemeni unei uriase coli albe din hartie. Acolo sunt inscrise doar informatiile genetice si desigur primele sunete pe care incepe sa le perceapa in timpul sarcinii mamicii. Vocile si vibratiile ii sunt acum apropiate, insa abia dupa nastere coala de hartie va incepe sa fie „scrisa”.

 

Varietatea stimulilor la care este supus bebe si mai apoi copilul mic este atat de mare incat voi parintii si familia largita trebuie sa fiti atenti cum ii dozati. Veti observa ca prea multa agitatie informationala nu ii este pe plac. La fel de bine prea multa „tacere” devine apasatoare si devine agitat. Balansul este fin si veti invata sa-l controlati odata cu copilul si in functie de receptivitatea sa.

 

Daca bebelusii vor fi interesati in mod special de mancarica si joaca in apropierea patutului, cu copilul mic si cel preadolescent lucrurile se schimba. Acesta va fi atras de noutati incitante, inclusiv de diversitatea de produse dintr-un magazin online cu haine de copii.

 

Vom analiza in continuare care sunt cele mai importante etape de parcurs in educatia copilului nou nascut si ulterior a copilului mic si preadolescent. Oricare dintre aceste etape va fi ingonarata, sau prea putin pusa in practica, va aduce debalansari in comportamentul copilului. Nu va doriti nicidecum asa ceva, prin urmare puterea exemplului este comuna pentru fiecare dintre ele.

 

Invatarea starii de liniste

Cum aminteam, starea de liniste este benefica pentru copil. Comunicarea cu el se face pe un ton calm si la volum redus. Urechiusele lui au o capacitatea atat de mare de a auzi sunete cu volum mic incat este suficient sa-i vorbiti incet. Membrii familiei vor tine cont de asta. Mami si tati vor vorbi calm si incet, iar sunetele comune din casa vor fi tinute sub control.

 

Nu folositi aspiratorul in aceeasi camera unde se afla copilul foarte mic. Nu folositi mixerul sau alte aparate electrocasnice cand copilul se afla in apropiere. Oricare dintre ele ii pot produce frica si greu il veti face sa se linisteasca. Desigur, toate aceste zgomote pot fi auzite in fundal, iar mami ii va explica ca este in ordine, ca este langa el.

 

Invatarea starii de joc

Joaca este preferata oricand de copil. Va jucati cu el, ii aratati cum sa se joace, il provocati sa se joace. Timpul de joaca trebuie aliniat cu temperamentul copilului. Incepeti prin a va juca voi cu jucariile lui. Aratati-i cum se poate distra cu ele si cum pot fi acestea partener de joaca cand aveti putina treaba prin casa.

 

Jucariile trebuie adaptate ca marime si scop educativ cu varsta copilului. Nu lasati niciodata un bebelus nesupravegheat cand are jucarii in apropiere. Oricat de sigure ar fi ele, oricand ar putea sa devina periculoase pentru el.

 

Invatarea starii de odihna

Durata de somn va scadea odata cu cresterea copilului. Cand bebe abia a venit acasa, el are doua chestiuni care il intereseaza. Sa manance si sa doarma. Oricat ar parea de neimportant, atat cat se poate, aratati-i ca si voi dormiti cand el trebuie sa doarma. Linistea din toate incaperile casei trebuie sa fie perfecta. Nu are sens sa-i stricati somnul, doar pentru ca vi se pare ca sunteti mai liberi cand el doarme.

 

Invatarea starii de ascultare

Ascultarea se refera la doua aspecte. Unul este legat de invatarea copilului de a asculta cand ii cereti sa faca un anumit lucru. Celalalt se refera la a-l invata sa asculte cand ii vorbiti sau ii cititi o poveste. Mami si tati, sau rudele apropiate, pot exersa asta chiar in fata lui, provocand o discutie, sau pur si simplu real, cand isi adreseaza o cerinta unul altuia. Copilul va observa ca mami il roaga pe tati sa aduca ceva din dulap, sau tati asculta si el povestea pe care o citeste mami. Cu alte cuvinte fiecare asculta cand altul cere sau spune ceva.

 

Invatarea starii de alimentatie

Sa mancam in familie reprezinta cel mai placut moment in care ne apropiem si povestim. Nu va fi deloc dificil sa incercati sa puneti copilul mic la masa cu voi. Tot ceea ce vede ca faceti va incerca si el sa reproduca. Bucuria la masa trebuie sa fie verbalizata, zambetul trebuie sa fie mereu larg si astfel sa mancam impreuna va deveni un eveniment placut al zilei. Retineti ca si aceasta stare va fi obtinuta treptat, fara impuneri obligatorii in privinta mancarii. Copilul stie clar ca ii place, nu trebuie sa fortat doar pentru ca trebuie.

 

Invatarea starii de eleganta

Da, copilul trebuie sa fie imbracat elegant si asortat inca de mic. Cand este foarte mic este suficient sa-i vorbiti despre cat de frumoase sunt aceste haine fetite sau haine baietei, in functie de sexul copilului. Ulterior, cand il imbracati ii aratati cat de bine se potriveste un pulover de Craciun cu o pereche de pantaloni. Alegeti pentru voi haine din dulap si imbracati-le. Priviti-va in oglinda si intrebati copilul daca ii place ce vede. In timp copilul va sti cum sa aleaga si cum sa se simta relaxat cu ceea ce imbraca.

 

Asa cum vedeti aceste stari sunt legate direct de puterea exemplului. Educatia prin aplicarea puterii exemplului este cea mai solida, eficienta si de durata solutie. Oricat de micut ar fi copiluil acesta va observa, va memora si ii va placea ca mami si tati fac lucruri interesante, bune de imitat.

 

Jucati-va mult impreuna, mancati impreuna, dormiti impreuna. Cand cresteti mai maricei faceti cumparaturi online impreuna. Timpul salvat il veti petrece intr-o excursie sau in parc la joaca. Si pentru ca celor mici le plac hainutele, cel mai potrivit lucru este sa le alegeti impreuna functie de varsta si sezon. La MiniKids sortimentele sunt atat de variate incat cosul de cumparaturi se va umple repede.

 

Sa cresteti mari, sanatosi si frumos educati

Ultimele stiri