Criterii pentru alegerea de jucarii pentru bebelusi si copii

Chiar daca la prima vedere nu pare, jucariile poarta un rol destul de important in educatia celor mici. Tocmai de aceea, este indicat ca atunci cand achizitionezi jucarii de bebelusi si copii sa alegi variante cat mai educative, care sa le starneasca interesul, dar care sa ii ajute si in dezvoltarea abilitatilor.

Sfaturi de la experti privind alegerea jucariilor pentru copii

1.   Specialistii spun ca varsta este cel mai important criteriu pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand doresti sa cumperi jucarii pentru copilul tau. Fiecare varsta are propriile particularitati in ceea ce priveste nivelul de dezvoltare si interesele. Astfel, jucariile cumparate potrivit varstei vor contribui in mod semnificativ la dezvoltarea mentala, fizica si emotionala. De exemplu, tabla magnetica de scris pentru copii este o jucarie adecvata copiilor cu varsta peste 3 ani. Este un instrument de invatare a unor lucruri elementare, pe care copilul le percepe mai bine abia de la varsta de 3 ani.

In magazine se gasesc jucarii pentru bebelusi si pentru copii impartite pe intervale de varsta: 0-6 luni, 7 -12 luni, 1-2 ani, 2-3 ani, 3-4 ani sau alte intervale pe care producatorii de jucarii le considera optime.

2.   Ca si adult, ai tendinta de a opta pentru jucarii mai complexe, insa acest lucru poate pune o bariera in calea imaginatiei copilului. Jucariile simple starnesc intotdeauna imaginatia celui mic, deoarece el va cauta in permanenta noi modalitati de joaca. Jocurile care impun limite pot duce la plictiseala, lipsa de imaginatie sau chiar frustrare.

 

3.   Materialul din care este facuta o jucarie si componentele sunt alte criterii de luat in seama. Sunt de evitat componentele mici, care pot fi inghitite cu usurinta, mai ales pentru copii pana in 4-5 ani, si jucariile care contin substante chimice in material. Jucariile din plus se potrivesc mai bine copiilor pestre 3 ani, deoarece cei sub aceasta varsta sunt in pericol de a inghiti puful. In general, informatiile despre continutul pachetului si materiale sunt mentionate pe eticheta sau ambalaj.

4.   Toate jucariile sunt insotite de instructiuni de utilizare si avertismente, precum „nerecomandat copiilor sub 3 ani”, „pericol de inghitire”, „pericol de strangulare” sau altele. Aceste sintagme pot fi inlocuite de simboluri grafice. Pentru siguranta celui mic, inainte de a le achizitiona, citeste avertismentele si recomandarile.

Chiar daca e mult mai usor sa oferi copilului un smartphone sau o tableta in mana pentru a-i preocupa timpul, ar trebui sa stii ca efectele asupra lui pot fi complexe. Cu toate ca unele jocuri imbunatatesc gandirea si au rol educativ, altele pot avea impact negativ, mai ales in cazul jocurilor violente. Jocurile digitale pot avea influente negative asupra calitatii somnului, asupra dezvoltarii fizice sau pot duce la stari de anxietate si depresie deoarece copilul nu interactioneaza cu alti copii. Pentru a evita astfel de situatii neplacute, sunt recomandate jocurile clasice individuale si cele in grup.

Tipuri de jucarii pentru bebelusi si copii

In functie de rolul pe care il au, jucariile pot fi de mai multe tipuri:

·      Jucarii care au rolul de a-i ajuta pe cei mici in procesul de invatare a notiunilor elementare precum cifre, litere, animale, fructe, legume, forme geometrice, culori, obiecte, si asa mai departe. In aceasta categorie includem puzzle-urile de tip plansa, forme si figurine.

·      Jucarii constructive, cu rol de a starni imaginatia: casute pentru papusi, bancuri de lucru, case de ansamblat, bucatarii de jucarie, etc. Astfel de jocuri permit copiilor sa experimenteze si sa invete lucruri noi, utile in viitor.

·      Jucarii care dezvolta capacitatea de interactionare, numite si jocuri sociale: statii de emisie-receptie, carti de joc, puzzle-uri din mai multe piese ce pot fi ansamblate in grup, mochete cu imprimeuri si multe altele.

·      Jucarii care au rolul de a promova miscarea: mingi, plastilina, diverse jucarii care ii ajuta pe copii sa isi construiasca muschii mainilor sau picioarelor si sa isi dezvolte abilitatile motorii fine.

Unde gasesti jucarii de calitate pentru cei mici?

E foarte important ca jucariile pe care le achizitionezi sa fie de calitate buna, pentru a fi rezistente la actiunile celor mici. Atunci cand alegi sa cumperi jucarii pentru copii de la MiniKids, pe langa faptul ca beneficiezi de o buna calitate, oferi copilului motive de bucurie zi de zi. Colectia de jucarii disponibila contribuie la dezvoltarea atentiei, memoriei, concentrarii si preciziei, la dezvoltarea abilitatilor motorii, la stimularea imaginatiei si nu numai.

Ultimele stiri